Surt dels pensaments en bucle

oct. 11, 2024

Deixa de sobre pensar les coses: passos importants per sortir el bucle

T’ha passat que et trobes donant voltes al teu cap a la mateixa idea una vegada i una altra? Aquest “sobre pensar” pot ser esgotador i portar-nos a sentir-nos paralitzats, sense prendre decisions. El més bo és que sortir d’aquest bucle mental és possible amb alguns passos senzills i pràctics. En aquest bloc, us expliquem com deixar de sobre pensar les coses i gaudir més del teu present.

Per què sobre pensem tant?

El sobre pensar sol passar quan intentem controlar cada aspecte d’una situació o anticipem tots els possibles resultats, cosa que genera ansietat i estrès. Imagina que has tingut una discussió amb un amic, i et trobes repassant una vegada i una altra el que vas dir, el que ell va dir i el que podries haver dit millor. El teu cervell es queda atrapat en un bucle, tractant de trobar una solució que no existeix perquè, en realitat, no pots canviar allò que ja va passar. El més important és aprendre a reconèixer aquest patró i actuar de manera diferent.

Passos per deixar de sobre pensar

  1. Reconeix que estàs sobre pensant

El primer pas és acceptar que estàs en aquest cercle mental. De vegades, només notar que estem rumiant una situació, ja ens ajuda a posar fre.

  1. Fes una pausa mental

Una tècnica senzilla, però efectiva, és dir-te mentalment “prou!”, quan notis que la teva ment s’està anant per les branques. De vegades, trencar el cicle amb aquesta interrupció conscient és tot allò que necessites per recobrar el control.

  1. Posa el problema en perspectiva

Pregunta’t: “Aquest problema serà important d’aquí a un any?” Si la resposta és no, probablement estàs donant més voltes del que és necessari. Intenta enfocar la teva energia a coses que realment importen.

  1. Escriu els teus pensaments

Posar les preocupacions per escrit t’ajudarà a treure-les de la teva ment. Al escriure, veuràs les coses amb més claredat i serà més fàcil veure que, moltes vegades, els pensaments que ens angoixen no són tan greus com semblen.

  1. Fes alguna cosa física

Sobre pensar sovint passa quan estem inactius. Sortiu a caminar, feu exercici, o simplement canvieu d’entorn. Fer alguna cosa física pot distreure la teva ment i alleujar la tensió mental.

Exemple real: el correu de treball que et treu la son

Imagina que has enviat un correu a la feina i, minuts després, t’adones que potser no va ser la millor resposta. Comences a donar-li voltes al teu cap: “Li hauré ofès?”, “Semblaré massa dur?”. En lloc de seguir en aquest cercle de preocupació, et pots aturar, respirar i dir-te: “El fet, fet està. Si cal, enviaré un correu d’aclariment demà. No ho puc canviar ara”. En acceptar que el passat no es pot modificar, t’alliberaràs d’aquest estrès innecessari.

Tips senzills per al dia a dia:

Practica la gratitud i sigues positiu:

En lloc de centrar-te en allò que podria sortir malament, pensa en tres coses que han sortir bé avui.

Respiració conscient:

Respira profundament durant uns minuts per centrar-te en el present.

Fes llistes:

Si estàs sobre pensant tasques, fer una llista pot ajudar-te a organitzar-te i a veure que no tot és tan aclaparador.

Si et trobes atrapat al sobre pensar amb massa freqüència, recorda que no estàs sol. Sortir del bucle mental és possible amb aquests petits passos, però si sents que necessites ajuda professional per reconduïr l’ansietat o l’estrès, a Psiqué Cugat et podem guiar cap a una vida més tranquil·la i equilibrada.

Reserva una cita amb nosaltres avui i comença a gaudir del present sense pensar! empieza a disfrutar del presente sin sobre pensar!